«Ναι» για το τέμενος στον Βοτανικό

Ανακοινώθηκε χθες, δεκαπέντε ημέρες πριν από την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού

Την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, αποφάσισε η κυβέρνηση εφαρμόζοντας στην ουσία τις επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή που είχαν παγώσει την τελευταία διετία. Το ισλαμικό τέμενος θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Ελαιώνα στον Βοτανικό, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει και η ΝΔ, ενώ δεν θεωρείται τυχαίο ότι η εξαγγελία (που έγινε τελικώς από την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ) πραγματοποιείταιλίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.
Το τέμενος θα ανεγερθεί σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και δεν θα έχει μιναρέδες, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο νόμος θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις: Η κατασκευή του χρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο.
Η διοικούσα επιτροπή θα αποτελείται από πέντε έλληνες κρατικούς λειτουργούς και δύο μουσουλμάνους από αναγνωρισμένες ενώσεις τους στην Αθήνα. Θα υπάρχει ιμάμης ο οποίος θα διορίζεται κατόπιν έγκρισης από τον υπουργό Παιδείας.
Αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής έδωσε και διευκρινίσεις, αναφέροντας ότι θα έχει χωρητικότητα 500 ατόμων, ενώ για την υλοποίηση του έργου ο Πρωθυπουργός διορίζει επιτροπή υπό τον κ. Πάγκαλο με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη.