Επιπλέον στρατός στη μεθόριο με το Μεξικό

Η κυβερνήτης της Αριζόνας ζητεί ενισχύσεις και προωθεί νέο, αυστηρό μεταναστευτικό νομοσχέδιο

Την αποστολή επιπλέον δυνάμεων του στρατού στα σύνορα με το Μεξικό ζήτησε χθες η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Αριζόνας Τζαν Μπρούερ, δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας μέσα στην οποία η κυβερνήτης πρέπει να υπογράψει ή να απορρίψει νέο αυστηρό μεταναστευτικό νομοσχέδιο.
Την ίδια ώρα, η κ. Μπρούερ ζητούσε από τις ομοσπονδιακές αρχές την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας χθες στο Φοίνιξ, ενόψει διαδηλώσεων διαμαρτυρίας ισπανόφωνων κατά του νόμου. «Η ευθύνη διασφάλισης των συνόρων της χώρας μας, που θα πρέπει να πάψουν να είναι μια νοητή γραμμή ή ένας ετοιμόρροπος φράκτης, ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η Ουάσιγκτον, όμως, απέτυχε στην αποστολή της αυτή», είπε η κ. Μπρούερ, που προσέθεσε ότι έχει ζητήσει πέντε φορές την ανάπτυξη στρατευμάτων στη συνοριακή ζώνη από τον πρόεδρο Ομπάμα.
Μέρος των μέτρων του νομοσχεδίου απαιτεί την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως η επιπλέον χρηματοδότηση για την ανάπτυξη 250 επιπλέον ανδρών της Εθνοφρουράς για την υποστήριξη επιχειρήσεων καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών. Η κ. Μπρούερ ανέφερε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της πολιτείας δεν επιτρέπει την ανάληψη τέτοιων δαπανών στην παρούσα φάση.
Το φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσης της συνοριακής φύλαξης της κυβερνήτη της Αριζόνας δεν είναι παρά ένα από τα πολλά, που παρουσίασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες πολιτικοί της πολιτείας σε απάντηση περιστατικού δολοφονίας κτηματία στη ΝΑ Αριζόνα από Μεξικανούς λαθρομετανάστες τον περασμένο μήνα. Η δολοφονία είχε σημειωθεί λίγες ημέρες προτού η Βουλή της πολιτείας ψηφίσει τον νέο αυστηρό μεταναστευτικό νόμο, που μεταξύ άλλων απαιτεί από την αστυνομία να ερωτά όσους ελέγχει για οποιονδήποτε λόγο εάν διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Ο νόμος θεωρεί επίσης πλημμέλημα την πρόσληψη λαθρομεταναστών από επιχειρήσεις, καθώς και τη μεταφορά τους με όχημα.
Μαθητές λυκείου του Φοίνιξ πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά της νομοθεσίας το βράδυ της Πέμπτης, απαιτώντας την ανάκληση του νομοθετήματος από την κυβερνήτη, ενώ μέλη οργανώσεων υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών έφθαναν χθες στην Αριζόνα από όλες τις Νοτιοδυτικές Πολιτείες. «Ο αγώνας αυτός δεν αφορά τους ισπανόφωνους. Είναι μία μάχη κατά της μισαλλοδοξίας», είπε ο φοιτητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας ASU, που μίλησε στη διαδήλωση.
Οι υποστηρικτές του νομοθετήματος, όμως, διατείνονται ότι θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών στην πολιτεία, επιτρέποντας τον περιορισμό των δαπανών σε κρατικές υπηρεσίες και υποδομές φύλαξης. Η Αριζόνα, που διαθέτει σύμφωνα με κρατικές πηγές 460.000 λαθρομετανάστες στο έδαφός της, έχει ψηφίσει και κατά το παρελθόν αυστηρούς μεταναστευτικούς νόμους. Η νέα έμφαση στο θέμα των Μεξικανών μεταναστών δόθηκε μετά τη δολοφονία του κτηματία Ρομπ Κρεντς στις 27 Μαρτίου. Η αστυνομία της κομητείας Ντάγκλας, όπου συνέβη το περιστατικό, εκτιμά ότι ο Κρεντς δολοφονήθηκε από Μεξικανό λαθρομετανάστη.
Η κυβερνήτης Τζαν Μπρούερ αντιμετωπίζει σκληρή εσωκομματική μάχη στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών της Αριζόνας στις 24 Αυγούστου. Ενας από τους κύριους αντιπάλους της, ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας Ντιν Μάρτιν, απηύθυνε χθες έκκληση στην κ. Μπρούερ, ώστε αυτή να υπογράψει το επίμαχο νομοθέτημα.
Χριστιανοί και Eβραίοι κληρικοί ζήτησαν, όμως, με επιστολή τους από την κυβερνήτη να ασκήσει βέτο στο νόμο, εκτιμώντας πως η εφαρμογή του θα δημιουργήσει καχυποψία μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. «Οι παράνομοι μετανάστες, που αναζητούν εποχική χειρωνακτική εργασία, δεν είναι εγκληματίες», αναφέρει στην επιστολή του ο καθολικός επίσκοπος του Τιούσον Τζέραλντ Κιτσάνας.