Αριζόνα: Τα χαρτιά σου ή απέλαση

Πρόκληση θεωρεί ο πρόεδρος Ομπάμα τον (ρατσιστικό) νόμο για τη μετανάστευση

Διχάζει την Αμερική ο σκληρός νέος νόμος για τη μετανάστευση που ψηφίστηκε στην Αριζόνα και δίνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στους αστυνομικούς να σταματούν στον δρόμο όποιον θέλουν για να διαπιστώσουν εάν έχει άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν δεν έχει «χαρτιά» θα τον συλλαμβάνουν επί τόπου και θα τον τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί, επαναπροωθώντας τον στη χώρα προέλευσής του, εν προκειμένω συνήθως το Μεξικό. Για « ρατσιστικό μέτρο» και για «επίθεση στο πιο αδύναμο τμήμα του πληθυσμού» κάνουν λόγο οι πολέμιοι του νέου νόμου.
Για «άστοχη προσπάθεια» και για την «ανάγκη να υπάρξει μια μεταρρύθμιση σε εθνικό επίπεδο» έκανε λόγο και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βλέπει τώρα το ζήτημα των παράνομων μεταναστών να μετατρέπεται σε καίριο όσον αφορά τις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Ηδη στο Κογκρέσο, η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος συζητεί σοβαρά το ενδεχόμενο να αναγάγει το ζήτημα σε ένα από αυτά που θα καθορίσουν την προεκλογική εκστρατεία. Ο νέος νόμος, ο οποίος επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη ρεπουμπλικανή κυβερνήτη της Αριζόνας Τζαν Μπρούερ, θα εφαρμοστεί στην Πολιτεία που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ.
Ο αστυνομικός θα μπορεί να σταματάει για να ελέγξει όποιον θεωρεί ότι μπορεί να είναι ύποπτος για το αδίκημα της παράνομης εισόδου. Αν ο ύποπτος δεν έχει τα νόμιμα χαρτιά, ο αστυνομικός θα τον παραδίδει χωρίς άλλες διατυπώσεις στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετανάστευσης για τα περαιτέρω. Επιπλέον, ο νέος νόμος κάνει πιο δύσκολη την πρόσληψη παράνομων μεταναστών για εργασία και επιβάλλει αυστηρότερες ποινές σε όσους τους βοηθούν να φτάσουν στην Πολιτεία. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Αριζόνα υπολογίζεται σήμερα σε 450.000. Οι περισσότεροι προέρχονται από το γειτονικό Μεξικό.
Η κυβερνήτης Μπρούερ δήλωσε ότι κατά την άποψή της η πλειονότητα των κατοίκων της Αριζόνα τάσσεται υπέρ του νέου νόμου. Σχετική δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της, αλλά στην τοπική Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος πέρασε μόνο με τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών. Η κυβερνήτης ζήτησε από την αστυνομία να οργανώσει ειδικά σεμινάρια για τους αστυνομικούς, ώστε να μη γίνουν αδικίες.