Η Αθήνα 75η στη λίστα ποιότητας ζωής

Πρώτη στη λίστα των πόλεων με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, που καταρτίζεται κάθε χρόνο από τη διεθνή εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Μercer, αναδείχθηκε η Βιέννη. Η αυστριακή πρωτεύουσα κατέλαβε για δεύτερη συνεχή χρονιά την πρωτιά, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν δύο ελβετικές πόλεις: η Ζυρίχη και η Γενεύη. Η Αθήνα βρίσκεται στην 75η θέση επί συνόλου 221 πόλεων που αξιολογήθηκαν. Τελευταία είναι η Βαγδάτη.
Στην τέταρτη θέση βρέθηκαν ισόπαλες το Βανκούβερ του Καναδά και το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ενώ ακολουθούν το Ντύσελντορφ και το Μόναχο της Γερμανίας, η Βέρνη της Ελβετίας και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις 25 πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται 16 ευρωπαϊκές πόλεις.
«Η συνολική ποιότητα ζωής στη Δυτική Ευρώπη παραμένει πολύ άνω του παγκόσμιου μέσου όρου» λέει σε ανακοίνωσή της η Μercer. «Παρά τις παγκόσμιες οικονομικές δυσκολίες, οι περισσότερες αλλαγές που σημειώθηκαν στη Δυτική Ευρώπη ήταν θετικές και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, της στέγασης, της ψυχαγωγίας και των δημοσίων υπηρεσιών» τονίζει η ανακοίνωση.
Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων από τους συνεργάτες της Μercer χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές.
Σε αυτά προστίθενται και άλλοι παράγοντες, όπως η προσωπική ασφάλεια και υγεία, οι δυνατότητες για μόρφωση, τα μέσα συγκοινωνίας και οι παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες. Για τη Βιέννη, από πολιτικής άποψης, τονίζεται το γεγονός της «σταθερής δημοκρατίας και του λειτουργούντος και αναγνωρισμένου συστήματος Δικαιοσύνης», καθώς και η παντελής έλλειψη τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τα τελευταία 10 χρόνια.
Στη Βόρεια Αμερική οι πέντε πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από πόλεις του Καναδά, ενώ, όπως επισημαίνεται από τη Μercer, η οικονομική κρίση ευθύνεται για τη σχετικά χαμηλή κατάταξη των πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών: την υψηλότερη θέση (31η) κατέλαβε η Χονολουλού.
Η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Κεντρική και Νότια Αμερική είναι το Πουάντ-α-Πιτρ της Γουαδελούπης, η οποία πάντως δεν βρίσκεται ανάμεσα στις 50 πρώτες.
Το Ντουμπάι είναι η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στη Μέση Ανατολή (75η θέση), ενώ το Πορτ Λούις του Μαυρίκιου στην Αφρική (82η θέση).
Στην Ασία πρώτη έρχεται η Σιγκαπούρη (28η θέση) και ακολουθούν πέντε ιαπωνικές πόλεις:
Τόκιο (40ή), Κόμπε και Γιοκοχάμα (41 θέση), Οσάκα (51η) και Ναγκόγια (57η).
«Το επίπεδο της ποιότητας ζωής παρέμεινε σχετικά σταθερό σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του 2009 και το πρώτο μισό του 2010, αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές και χώρες η οικονομική ύφεση επηρέασε το επιχειρηματικό κλίμα» λέει ο ερευνητής της Μercer Σλαγκίν Παρακατίλ.