Καθημερινές οι συμπλοκές στο κέντρο

Μεταξύ συμμοριών αλλοδαπών σε Μενάνδρου, Σοφοκλέους, Γερανίου

Έντρομοι τουρίστες είχαν κολλήσει χθες τα πρόσωπά τους στα τζάμια ξενοδοχείου όπου διαμένουν, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Γερανίου, παρακολουθώντας αρχικά τη μαζική συμπλοκή αλλοδαπών και στη συνέχεια την επιχείρηση της Αστυνομίας. «Ποιοι συγκρούονται με ποιους», ρωτούσαν το προσωπικό του ξενοδοχείου, σοκαρισμένοι. Χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συμμορίες συνεπλέκονταν στα στενά του Κέντρου.
Στα επεισόδια συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, ενώ η Αστυνομία, που επενέβη ταχύτατα, προχώρησε σε 10 προσαγωγές. Οι επικρατέστερες εκδοχές για τον λόγο των συγκρούσεων είναι η προσπάθεια ελέγχου του παρεμπορίου και του εμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή.

Στην προχθεσινή συμπλοκή κατά την οποία τραυματίστηκαν δεκατρία άτομα -οι τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται φρουρούμενοι- οι αντίπαλες ομάδες συγκρούστηκαν χρησιμοποιώντας ρόπαλα, πέτρες, μαχαίρια ακόμα και χατζάρες. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της μπανγκλαντεσιανής κοινότητας δέχθηκε επίθεση από συμπατριώτες του που πρόσκεινται στον αντίπαλό του. Στη συμπλοκή συμμετείχαν περίπου 200 άτομα, ενώ η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 19 εξ αυτών, κυρίως Μπανγκλαντεσιανών.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Αστυνομία, η εκλογή του προέδρου ήταν μόνο η αφορμή, οι πραγματικοί λόγοι έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της περιοχής για το παρεμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών. Χθες, στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που αποχώρησαν σταδιακά μέχρι τις 4 το απόγευμα. Λίγο πριν τις 7.00 σημειώθηκε νέα σύρραξη μεταξύ αλλοδαπών.
Όπως περιγράφουν καταστηματάρχες της περιοχής, οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών στις οδούς Μενάνδρου, Σοφοκλέους, Γερανίου είναι συχνό φαινόμενο. Μικροπωλητές από το Μπανγκλαντές συγκρούονται με Αφρικανούς που πουλάνε ναρκωτικά, ενώ συμμορίες Αφρικανών συγκρούονται μεταξύ τους για τον έλεγχο σημείων πώλησης ναρκωτικών. Επιπλέον, πληροφορίες της Αστυνομίας αναφέρουν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης συμμοριών Ασιατών οι οποίες προσπαθούν να «ελέγχουν» τα καταστήματα των συμπατριωτών τους στο Κέντρο πουλώντας τους «προστασία».
Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι εκτός από τις συμπλοκές, η καθημερινότητά τους έχει γίνει ανυπόφορη, εξαιτίας της εγκληματικότητας. «Αναγκαζόμαστε να συνοδεύουμε τους πελάτες μας μέχρι την Πειραιώς για να μην πέσουν θύμα ληστείας», ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Μαμούρης, ιδιοκτήτης πάρκινγκ επί της Μενάνδρου. «Εχω πέσει επανειλημμένα θύμα κλοπής από χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι μπαίνουν στο κατάστημα» αναφέρει η οπτικός κ. Χριστίνα Λιλικάκη που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή.