Συνελήφθησαν δουλέμποροι που εξέδιδαν Νιγηριανές

Διά της βίας και με τη βοήθεια... βουντού ζευγάρι εξανάγκαζε κοπέλες από τη Νιγηρία να εκδίδονται προκειμένου να ξεπληρώσουν «χρέος» 80.000 ευρώ. Μια 20χρονη που ήδη έχει συλληφθεί και ένα ακόμα άτομο που αναζητείται «διευκόλυναν» νεαρές Νιγηριανές να έρθουν παράνομα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας χρησιμοποιώντας δίκτυο δουλεμπόρων με την υπόσχεση να τους βρουν εργασία σε κομμωτήρια και άλλες επιχειρήσεις.
Αντ’ αυτού, στην Τουρκία τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και στη συνέχεια τις επιβίβαζαν σε βάρκες προκειμένου να τις μεταφέρουν στα ελληνικά παράλια. Στην Ελλάδα, πλέον, οι ίδιες κατέθεταν αίτηση πολιτικού ασύλου. Τελικά, τις εγκλώβιζαν σε διαμέρισμα - κρυψώνα όπου τις υπέβαλαν σε τελετές βουντού απαιτώντας το ποσό των 80.000 ευρώ προκειμένου να τις «ξεμαγέψουν». Το ζευγάρι των δραστών είναι επίσης Νιγηριανοί, οι οποίοι έχουν λάβει πρόσφατα ελληνική υπηκοότητα ως τέκνα Ελλήνων. Μάλιστα ο νεαρός, ο οποίος αναζητείται, έχει υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικού που συμετείχε στην εξιχνίαση, οι δράστες έχουν αποκομίσει τεράστια ποσά που ενδεχομένως να αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς προέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με οποία θύματά τους έχουν πέσει τουλάχιστον 40 κοπέλες. Μόνο 180.000 ευρώ έχουν διακινηθεί προς συνεργάτες του κυκλώματος στη Νιγηρία και στη Γαλλία μέσω εμβασμάτων σε υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων.
Το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων έφτασε στα ίχνη του κυκλώματος όταν μία από τις κοπέλες κατάφερε να δραπετεύσει από το διαμέρισμα - φυλακή στην οποία ζούσε και να ειδοποιήσει την πρεσβεία της χώρας της. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση κατά την οποία εντοπίστηκε το διαμέρισμα, στον Αγιο Παντελεήμονα όπου οι δράστες κρατούσαν άλλες 5 κοπέλες. Μετά την απελευθέρωση των νεαρών κινήθηκαν οι διαδικασίες για να χαρακτηριστούν θύματα trafficking. Η 20χρονη που συνελήφθη δήλωσε ότι δεν ξέρει ελληνικά και αρνήθηκε να καταθέσει στους αστυνομικούς. Η ίδια έχει δύο μικρά παιδιά, τα οποία τέθηκαν υπό την προστασία των κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους.