Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ελληνικό πλοίο

Στα χέρια σομαλών πειρατών έπεσε χθες το πρωί το ελληνικό φορτηγό πλοίο «Φιλίτσα», την ώρα που έπλεε 400 ναυτικά μίλια βορείως των Σεϋχελλών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος. Το πλοίο, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, έχει 22 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και τρεις Ελληνες (πλοίαρχος, υποπλοίαρχος, α΄ μηχανικός).
Η «Φιλίτσα», που μεταφέρει φορτίο συνθετικής ουρίας (καρβαμίδιο), απέπλευσε από το Κουβέιτ με τελικό προορισμό το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με σχετική χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της «Αταλάντης»- δηλαδή της ναυτικής επιχείρησης κατά της πειρατείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης- το πλοίο κατευθύνεται προς Βορράν.
Η παρουσία των ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων στον Κόλπο του Αντεν έχει μετατοπίσει το επίκεντρο της πειρατείας προς Νότον, στον Ινδικό Ωκεανό, όπου και πραγματοποιείται τελευταία σχεδόν το σύνολο των πειρατικών επιθέσεων.
Τα φαινόμενα πειρατείας έχουν πολλαπλασιαστεί από τις αρχές του Οκτωβρίου, όταν και έληξε η εποχή των μουσώνων, και εντοπίζονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ακτών της Σομαλίας και του αρχιπελάγους των Σεϋχελλών.