Στις ΗΠΑ πυροβολούν φορτηγά με λαθρομετανάστες οι Αμερικανοί αστυνομικοί

ΤΙΧΟΥΑΝΑ. Σκηνές από ταινία δράσης με πρωταγωνιστές Αμερικανούς πράκτορες και μέλη του μεξικανικού καρτέλ διακίνησης λαθρομεταναστών ξετυλίχθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης στο συνοριακό φυλάκιο του Σαν Ιζιντόρο μεταξύ του Σαν Ντιέγκο και της Τιχουάνα. Άνδρες της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ άνοιξαν πυρ εναντίον τριών φορτηγών από το Μεξικό, οι οδηγοί των οποίων αιφνιδιαστικά επιτάχυναν προς την κατεύθυνση του Σαν Ντιέγκο σε μια κατά τα φαινόμενα απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφύγουν τον έλεγχο.




Η αστυνομία του Σαν Ντιέγκο επιβεβαίωνε χθες ότι τρεις, εκ των εβδομήντα λαθρομεταναστών που βρέθηκαν στοιβαγμένοι στα φορτηγά τραυματίστηκαν, καθώς επίσης και ένας μοτοσικλετιστής. Με αφορμή το πρωτοφανές αυτό περιστατικό οι αμερικανικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος του Σαν Ιζιντόρο -το οποίο διασχίζουν ετησίως περισσότεροι από 45 εκατομμύρια άνθρωποι- για περισσότερες από επτά ώρες με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων.

Ανέπτυξαν ταχύτητα

«Τα τρία φορτηγά βρίσκονταν το ένα πίσω από το άλλο σε μια από τις λωρίδες κυκλοφορίας, λίγα μέτρα από το συνοριακό φυλάκιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Σαν Ντιέγκο, υπαστυνόμος Κέβιν Ρούνεϊ. «Ο οδηγός του πρώτου φορτηγού παρέδωσε αρχικά την άδεια οδήγησής του σ’ έναν από τους πράκτορες, ο οποίος με τη σειρά του κατευθύνθηκε προς το θάλαμο όπου βρίσκονται τα συστήματα ταυτοποίησης στοιχείων προκειμένου να την ελέγξει», πρόσθεσε. «Μόλις ο πράκτορας εισήλθε στο θάλαμο, τα τρία φορτηγά ανέπτυξαν ταχύτητα με κατεύθυνση την αμερικανική πλευρά των συνόρων με αποτέλεσμα να δεχτούν καταιγισμό πυρών από τους πράκτορες της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας», κατέληξε ο υπαστυνόμος Ρούνεϊ.

Τα φορτηγά φέρονται να ακινητοποιήθηκαν λίγα μόλις μέτρα μετά το συνοριακό φυλάκιο και αφού πρώτα ένα απ’ αυτά συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα. Στη συνέχεια και ενώ τα φορτηγά είχαν εγκλωβιστεί στην κίνηση, τρεις Αμερικανοί πράκτορες άνοιξαν πυρ για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρξε ανταλλαγή πυρών, ωστόσο, η αστυνομία του Σαν Ντιέγκο απέφευγε μέχρι αργά χθες το βράδυ να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Έγινε, πάντως, γνωστό ότι ένας λαθρομετανάστης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και ότι περισσότεροι από εβδομήντα τελούν υπό κράτηση από το FBI.

Αμέσως μετά το συμβάν, οι αμερικανικές αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση προς το Σαν Ντιέγκο προκειμένου να διεξάγουν τις απαραίτητες έρευνες με αποτέλεσμα την πρόκληση πρωτοφανούς κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οι Αμερικανοί, μάλιστα, καλούσαν τους οδηγούς των αυτοκινήτων να κάνουν μεταστροφή προς την Τιχουάνα και να επιχειρήσουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από το φυλάκιο της Οτάι Μέζα, οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά από το Σαν Ιζιντόρο.