Επαναπροώθηση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα από τη Γαλλία


Στη χωματερή που λέγεται Ελλάδα προωθούνται 276 λαθρομετανάστες που συνελήφθηκαν σε καταυλισμό στη Γαλλία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν. . Με μία ταχεία και αποφασιστική αστυνομική επιχείρηση απομακρύνθηκαν οι εκατοντάδες λαθρομετανάστες, που είχαν δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό σε περιοχή λίγο έξω από το Καλαί της Μάγχης, ενώ η αστυνομία συνέλαβε 276 λαθρομετανάστες, οι 135 από αυτούς ανήλικοι. Την περιοχή επισκέφθηκε λίγο μετά ο υπουργός Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας Ερίκ Μπεσόν, που συνεχάρη τις αρχές για την «ευαισθησία» τους, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να δημιουργήσει «πραγματική συνοριακή αστυνομία», ενώ αποκάλυψε ότι θα προωθηθούν στην Ελλάδα, από όπου εισήλθαν στην Ε.Ε. Η επιχείρηση διήρκεσε δύο ώρες, ενώ οι 500 αστυνομικοί συνοδεύονταν από βαριά σκαπτικά μηχανήματα που κατεδάφισαν τις παράγκες τους.



«Οι 276 λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στα έξι ειδικά κέντρα κράτησης του Καλαί, όπου θα εξετασθούν. Οι ενήλικες μεταξύ τους, που θα αρνηθούν τη χρηματική αμοιβή επαναπροώθησης, θα οδηγηθούν σε κέντρα μόνιμης κράτησης. Οι ανήλικοι φιλοξενούνται ήδη σε ειδικά κέντρα», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Ομάδα ακτιβιστών της αριστερής οργάνωσης «No Border» (Οχι Σύνορα) προσπάθησαν να σχηματίσουν ανθρώπινη ασπίδα γύρω από τους λαθρομετανάστες, ενώ ένας από αυτούς συνελήφθη για αντίσταση κατά της αρχής. Οι λαθρομετανάστες δεν προέβαλαν την παραμικρή αντίσταση. «Ανάλογες επιχειρήσεις θα γίνουν σε όποιο άλλο σημείο εγκατασταθούν λαθρομετανάστες», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μπεσόν.

Αφού τόνισε ότι πρωταρχικός σκοπός της επιχείρησης δεν ήταν η σύλληψη λαθρομεταναστών, αλλά «η διάλυση των υποδομών των συμμοριών διακίνησης ανθρώπων», είπε ο κ. Μπεσόν, που προσέθεσε ότι «ένα από τα κυριότερα αίτια της κατάστασης στο Καλαί εντοπίζεται στις αντιφάσεις που εμφανίζει η εθνική πολιτική μετανάστευσης και η πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης άσκησε κριτική στη χώρα μας για την αδυναμία της να διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα. «Είναι αδύνατο να επιλύσουμε σε βάθος χρόνου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η έξοδος από τη Ζώνη Σένγκεν, όπως αυτά εκδηλώνονται στην περιοχή του Καλαί, όσο δεν θα έχουμε ενισχύσει αποφασιστικά τον έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ζώνης Σένγκεν», είπε ο κ. Μπεσόν.

Τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης διαβεβαίωσε τις Βρυξέλλες ότι η Γαλλία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διακόψει τις δραστηριότητες των δικτύων δουλεμπόρων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. «Μετά την ανακοίνωση για διάλυση του καταυλισμού της “Ζούγκλας”, ο αριθμός λαθρομεταναστών μειώθηκε αισθητά και αυτό δείχνει ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να πουλήσουν εισιτήρια για το Καλαί, καθώς το επιβεβαιωμένο κατάλυμα αποτελεί μέρος του “πακέτου”. Κάθε ημέρα, κλείνουμε και από μία κατάληψη ή έναν καταυλισμό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μας με το Βέλγιο και την Ολλανδία, ώστε να στεγανοποιήσουμε τα σύνορα με τη Βρετανία. Αν σταθούμε ικανοί να αποδείξουμε ότι δεν μπορεί κανείς να περάσει λαθραία από τη Γαλλία στη Βρετανία και ότι δεν υπάρχει πια καταυλισμός στο Καλαί, οι δουλέμποροι δεν θα μπορούν πια να πουλήσουν εισιτήρια για την περιοχή. Τα εισιτήρια αυτά κοστίζουν άλλωστε 12.000- 15.000 ευρώ», είπε ο Ερίκ Μπεσόν.