Eπιχείρηση «σκούπα» στο κέντρο

Εκκενώθηκαν και καθαρίστηκαν κτίρια όπου είχαν βρει καταφύγιο παράνομοι κυρίως μετανάστες

Αφετηρία παρεμβάσεων για τη βελτίωση της εικόνας και των συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί η χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας και των συνεργείων του δήμου και της νομαρχίας για την εκκένωση και τον καθαρισμό κτιρίων όπου είχαν βρει καταφύγιο, κάτω από άθλιες συνθήκες, παράνομοι κυρίως μετανάστες.
Εγινε προσπάθεια να ελεγχθούν συνολικά έξι πολυκατοικίες στις οδούς Σοφοκλέους, Σαρρή, Σατωβριάνδου και Κουμουνδούρου. Τελικά εκκενώθηκαν οι τέσσερις, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, οι ένοικοι των κτιρίων στις οδούς Κουμουνδούρου και Σατωβριάνδου είχαν ενημερωθεί για την πρωτοβουλία των Αρχών και είχαν προλάβει να ασφαλίσουν τις πόρτες εμποδίζοντας την είσοδο στους αστυνομικούς και στα συνεργεία καθαρισμού.
Η χθεσινή επιχείρηση έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ φέρεται να υπήρξε και σχετική εισαγγελική εντολή. Σε διώροφο κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους 55 βρέθηκαν να διαμένουν περισσότεροι από 70 Σουδανοί, ενώ στο νούμερο 38 του ίδιου δρόμου βρέθηκαν 5 μόλις αλλοδαποί, καθώς οι υπόλοιποι είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν τον χώρο.
Τα δύο οικήματα της οδού Σοφοκλέους καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν και στη συνέχεια σφραγίστηκαν προκειμένου να μην είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο εσωτερικό. Καθαρισμός και απολύμανση έγινε και στο κτίριο της οδού Σαρρή, δίχως όμως οι Αρχές να προχωρήσουν σε σφράγισή του.

Υγειονομικές παραβάσεις

Από κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων έγινε προσπάθεια να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των οικημάτων, η οποία ωστόσο δεν τελεσφόρησε. Για τις υγειονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, αρμόδιος να επιβάλει πρόστιμα είναι ο Δήμος Αθηναίων. «Καθαρίσαμε κτίρια τα οποία ανήκουν σε ασυνείδητους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται οικονομικούς μετανάστες. Τα κτίρια αποτελούν ανθυγιεινές εστίες τόσο για όσους διαμένουν μέσα σε αυτά όσο και για τους περίοικους», δήλωσε ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος σε θέματα Ασφάλειας, κ. Ανδρέας Παπαδάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, οι προσαγωγές ξεπέρασαν τις 70 και αφορούσαν κυρίως άτομα που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο πόσοι από αυτούς συνελήφθησαν.
Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα μεικτά κλιμάκια αστυνομικών και υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας πραγματοποίησαν ελέγχους για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Ελέγχθηκαν 223 άτομα και κατασχέθηκαν συνολικά 4.995 είδη.
 
Από την Καθημερινή, 17-03-2010