Ο ξανθός «Μότσαρτ» μεγάλος νικητής στις ολλανδικές εκλογές

Ο ακροδεξιός Βίλντερς αυξάνει τη δύναμή του

Είναι Ολλανδός, 46 ετών, ξανθός, με παιδικό πρόσωπο. Τον φωνάζουν «Μότσαρτ» λόγω της περιποιημένης κόμης του που θυμίζει βιεννέζικη περούκα και είναι το νέο πρόσωπο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Οι φίλοι του τον θεωρούν ανεξίθρησκο και φιλελεύθερο, ενώ οι εχθροί του τον αποκαλούν ρατσιστή και μισαλλόδοξο. Ο Γκέερτ Βίλντερς είναι ο ηγέτης του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο τάσσεται κατά της μετανάστευσης και κατά του Ισλάμ. Ζητεί μάλιστα να φορολογηθούν οι ισλαμικές μαντίλες και να απαγορευθεί η κυκλοφορία του Κορανίου. Εκκρεμεί εναντίον του δίκη για «παρακίνηση σε μίσος».
Στις τοπικές εκλογές όμως που διεξήχθησαν προχθές το κόμμα του παρουσίασε σημαντική άνοδο: έλαβε τις περισσότερες ψήφους σε μια μικρή πόλη έξω από το Αμστερνταμ, την Αλμίρε, ενώ στη Χάγη ήλθε δεύτερο μετά το Εργατικό Κόμμα. Αυτές ήταν και οι μόνες πόλεις στις οποίες το κόμμα του κ. Βίλντερς κατέβασε υποψήφιο. «Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Αυτό που έγινε στην Αλμίρε και στη Χάγη μπορεί να γίνει σε ολόκληρη την Ολλανδία» είπε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναφερόμενος στις γενικές εκλογές που διεξάγονται στις 9 Ιουνίου.
Ο κ. Βίλντερς είναι ο σκηνοθέτης μιας αμφιλεγόμενης ταινίας μικρού μήκους διάρκειας μόλις 15 λεπτών, με τίτλο «Φιτνά» («αλληλοσπαραγμός» στην αραβική), που προκάλεσε το 2008 οργή στον μουσουλμανικό κόσμο. Η ταινία ξεκινά με μια εικόνα του Κορανίου και συνεχίζει με εικόνες από τρομοκρατικές επιθέσεις, πετροβολισμούς, αποκεφαλισμούς, φόνους τιμής, γάμους μεταξύ παιδιών και ομοφυλοφοβία. Τελειώνει με τα σκίτσα που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον Μωάμεθ και δημοσιεύθηκαν το 2006 σε εφημερίδες της Δανίας.
Πιστεύεται ότι η Αλ Κάιντα έχει διατάξει τη δολοφονία του, γι΄ αυτό και ζει υπό 24ωρη αστυνομική προστασία και μετακινείται σε διαφορετική τοποθεσία κάθε νύχτα, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν τον έχει χαρακτηρίσει «επιθετικό αντιισλαμιστή». Ο κ. Βίλντερς χαρακτηρίζει το Κοράνιο φασιστικό βιβλίο: «Είναι απόλυτη ανάγκη να απαγορευθεί για την υπεράσπιση και την ενίσχυση του πολιτισμού μας και του συνταγματικού μας κράτους».
Σήμερα ο κ. Βίλντερς επρόκειτο να φτάσει στο Λονδίνο για να προβάλει την ταινία του στη Βουλή των Λόρδων.