Πνίγηκαν οκτώ παράνομοι μετανάστες στη Μυτιλήνη

Στις 7 το πρωί της Τρίτης το Λιμεναρχείο της Μυτιλήνης ειδοποιήθηκε από αλιευτικό σκάφος ότι στο ακρωτήρι Κόρακα, ΒΑ του νησιού, βάρκα που μετέφερε παράνομα μετανάστες συνετρίβη στα βράχια. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες από πλωτά του Λιμενικού και άντρες της ΕΛ.ΑΣ. με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες να εντοπιστούν πέντε νεκροί στη θάλασσα και άλλοι τρεις στις ακτές.
Αλλα δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος λίγων μηνών αλλά και ο 45χρονος Τούρκος διακινητής, διασώθηκαν και περισυνελέγησαν από άντρες του Λιμενικού Σώματος. Εκτιμάται ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από κακή ορατότητα και το ότι ο Τούρκος δουλέμπορος δεν γνώριζε καλά την περιοχή.
Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για τις πρώτες βοήθειες, στη συνέχεια σε ξενοδοχείο που έχει ενοικιάσει η Νομαρχία. Ο 45χρονος Τούρκος συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Για την ψυχολογική υποστήριξη των διασωθέντων κλήθηκε ψυχολόγος από ΜΚΟ, ενώ όλα τα έξοδα φιλοξενίας τους έχει αναλάβει η οικεία Νομαρχία. Αναφερόμενος στο περιστατικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε το πολύ υψηλό κόστος που έχει η παράνομη μετανάστευση για τη χώρα μας. «Κάθε μέρα, καλούμαστε κυριολεκτικά να διαχειριστούμε ένα «Σαμίνα» στο Αιγαίο, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς την απαραίτητη διασυνοριακή συνεργασία. Αν δεν λάβουμε άμεσες πρωτοβουλίες, θα συνεχίσουμε να ισορροπούμε καθημερινά σ' ένα καθεστώς διαρκούς κρίσης και ανασφάλειας», ανέφερε ο υπουργός. Ο ίδιος επανέλαβε τους στόχους του υπουργείου για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας αλλά και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ανέφερε και το γεγονός της απελευθέρωσης 1.837 αλλοδαπών οι οποίοι κρατούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ο υπουργός τόνισε ότι θα πιέσει για μεγαλύτερη συμμετοχή της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και για ουσιαστική εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της ερχόμενης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 29-30 Οκτωβρίου.
Χθες, 45 ακόμα παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν στη βραχονησίδα Μακρά, νότια της Ανάφης. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος, η παράνομη μετανάστευση αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια του 2006 συνελήφθησαν 3.456 παράνομοι μετανάστες, 9.240 το 2007 και 15.314 το 2008. Κατά το πρώτο 5μηνο του 2009 συνελήφθησαν 3.338 άτομα.