Ακριβότερη η ζωή στην Αθήνα απ’ ό,τι σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες

Στη λίστα με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας Mercer, με βάση το κόστος ζωής. Στην Αθήνα το κόστος ζωής αντιστοιχεί φέτος στο 85,9% της Νέας Υόρκης, ενώ το 2008 ήταν στο 97%. Ετσι, η Αθήνα υποχώρησε φέτος στην 28η θέση από την 25η που ήταν πέρυσι.
Ωστόσο, κάτω από την Αθήνα, δηλαδή πόλεις με χαμηλότερο κόστος ζωής, βρίσκονται μεγάλες πρωτεύουσες και πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Για παράδειγμα, πιο φθηνή, σε σχέση με την Αθήνα, είναι η ζωή στη Μαδρίτη, στο Λουξεμβούργο, στις Βρυξέλλες, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Φρανκφούρτη, στο Σικάγο κ.λπ.
Σύμφωνα με την έρευνα, Τόκιο, Οζάκα και Μόσχα είναι οι τρεις ακριβότερες πόλεις του πλανήτη φέτος. Το Τόκιο εκθρόνισε τη Μόσχα από την πρώτη θέση της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου το 2009, κυρίως εξαιτίας της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η έρευνα της Mercer, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, βασίστηκε στις τιμές περίπου 200 αγαθών και υπηρεσιών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση, ψυχαγωγία κ.λπ.) σε 143 πόλεις του κόσμου.
«Λόγω της οικονομικής ύφεσης που σημειώθηκε πέρυσι, παρατηρήσαμε σημαντικές διακυμάνσεις των ισοτιμιών πολλών νομισμάτων στον κόσμο, πράγμα που έχει επιπτώσεις στη φετινή κατάταξη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ναταλί Κονσταντέν-Μετράλ, ερευνήτρια στη Mercer.
«Πολλά νομίσματα, κυρίως το ευρώ και η στερλίνα, αποδυναμώθηκαν σημαντικά έναντι του δολαρίου, πράγμα που προκάλεσε πτώση στην κατάταξη για ορισμένες πόλεις της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Η ετήσια έρευνα της Mercer βασίζεται στο κόστος διαβίωσης της Νέας Υόρκης, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100. Το κόστος διαβίωσης στις άλλες πόλεις υπολογίζεται σε σχέση με τη βάση αυτή. Η τιμή του δείκτη για το Τόκιο είναι 143,7.
Το Λονδίνο, που ήταν πέρυσι τρίτο στην παγκόσμια κατάταξη, πέφτει εφέτος στη 16η θέση της κατάταξης. Το Οσλο, που ήταν στην 4η θέση πέρυσι, κατρακύλησε στη 16η. Αντίθετα, η Νέα Υόρκη ανέβηκε στην 8η θέση από την 20ή και το Πεκίνο στην 9η από την 20ή. Η Γενεύη ανεβαίνει τέσσερις θέσεις και κατατάσσεται στην 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των ακριβότερων πόλεων του πλανήτη μπροστά από το Χονγκ Κονγκ, τη Ζυρίχη και την Κοπεγχάγη. Το Παρίσι περνάει από τη 12η στη 13η θέση.
Η πιο θεαματική πτώση είναι αυτή της Βαρσοβίας, η οποία περνάει από την 35η θέση στην 113η. Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι στην τελευταία θέση της κατάταξης λόγω της υποτίμησης του ραντ έναντι του δολαρίου.