Θέσεις του μητροπολίτη Καλαβρύτων για το μεταναστευτικό

Την έντονη αντίδρασή του στην παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες εξέφρασε χθες ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων τονίζει την ανάγκη να τοποθετηθεί επισήμως η Εκκλησία στο ζήτημα και δηλώνει ότι η σιωπή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου «πλημμυρίζει με ανησυχία τις ψυχές πολλών, μεταξύ των οποίων και τη δική μας».
Ακόμη, ο κ. Αμβρόσιος χαρακτηρίζει πρόχειρη και αβασάνιστη την απόφαση της κυβέρνησης και, όπως προσθέτει, «η απόφαση αυτή δυναμιτίζει την εθνική μας συνοχή και την καθαρότητα της φυλής μας».
Επίσης ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων αναφέρεται στους εθνικούς αγώνες και στους ήρωες της Επανάστασης αλλά και της Κατοχής και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «το ιερό καταπίστευμα της Ορθοδοξίας και της ελευθερίας,το οποίο μάς εχάρισαν οι προ ημών του ιερατείου πρόκριτοι,πολλοί εξ αυτών με το αίμα τους, δεν έχουμε το δικαίωμα να το μολύνουμε, αγαπητοί μου αδελφοί, με επίφαση τη “νεωτερικότητα”».
Ο κ. Αμβρόσιος ασκεί έντονη κριτική στους φανατικούς μουσουλμάνους Τούρκους και Αλβανούς. «Η ιστορία της Κύπρου, η καταστροφή τόσων και τόσων χριστιανικών ναών και μνημείων, καταδεικνύει, πλην των άλλων, ότι οι Τούρκοι, και γενικότερα όσοι φανατικοί μουσουλμάνοιόχι όλοι οι μουσουλμάνοι αλλά οι φανατικοί, επαναλαμβάνω- είναι ακόμη βάρβαρος λαός. Δεν σέβονται ούτε την ιδιαιτερότητα του άλλου, ούτε τα θρησκευτικά μνημεία, ούτε γενικότερα τον πολιτισμό. Δεν αναγνωρίζουν ανθρώπινα δικαιώματα».
Στη συνέχεια εκδηλώνει την ανησυχία του και αναφέρεται στην υπόθεση Τσενάι, του μαθητή που αρίστευσε και απασχόλησε το πανελλήνιο επειδή δεν του επετράπη να κρατήσει την ελληνική σημαία. «Πληροφορούμαι», λέει ο μητροπολίτης, «ότι το παιδί αυτό σήμερα πραγματοποιεί σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ότι η αλβανική προπαγάνδα τον προορίζει ως αρχηγό πολιτικού σχηματισμού (δηλαδή κόμματος) στην Ελλάδα που θα υποστηρίζει τα αλβανικά συμφέροντα. Αν συμβεί αυτό “θα τον λουσθούμε”. Τότε όμως θα έχουμε φέρει εντός των τειχών, δυστυχώς, έναν καινούργιο κ. Σόρος. Θα ετοιμάσουμε λοιπόν εμείς με τα χέρια μας την αγχόνη στην οποία θα μας κρεμάσουν;».